Den 18 juni 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 månader som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Ytterligare en dag med tennis för Ulla!

Tennis kom på 1880-talet att bli en stor sport för kvinnor, visserligen spelade de med långa kjolar och korsetter, och bara med andra damer, men sportens popularitet var ett led i en allmän frigörelse för kvinnor och ett ökat intresse för ett hälsosammare liv. Ulla moster Siri Gripensvärd spelade t.ex. tennis. Den vita tennisdräkten var en social markör, det var ju naturligtvis bara de förmögna och privilegierade som kunde spela tennis.

1905 kavlade en kvinnlig tennisspelare upp ärmarna i Wimbledon, till allas förskräckelse, men det var inte förrän 1921 som tennismodet för kvinnor kom att bli mer anpassat till vad sporten behövde.

På kvällen går Ulla på té dancante, och hon skriver lugnande hem till mamma:

”…och det var ingenting farligt. Folk brukar gå dit.”