Den 7 maj 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Idag har Ulla glatt sin mamma och besökt en av Paris kända kyrkor:

”I Madeleinekyrkan gick jag in en förmiddag för någon tid sedan. Det var någon slags konfirmation där och så vacker musik, att jag beslöt att stanna några minuter och gick och satte mig då på en stol. Efter ett litet tag kom en karl fram och frågade om jag betalat för min stol! Det var visserligen bara 50 centimes, men jag tyckte, att man hade rättighet att sitta gratis i kyrkan och reste mig upp, fast karlen sade åt mig att sitta och gick sin väg. Om en stund gick jag, jag vet inte vad det var för skoj med betalningen.”

Ulla har idag haft sånglektion med madam Eveyn , en av hennes sånglärare, Hon sjunger tre gånger i veckan för henne, och två gånger i veckan för sångläraren Boyer.

På kvällen går hon på operan för att höra Pasdelouporkestern, som grundades 1861 och är Paris äldsta orkester. ”Det var mycket vackert”, skriver Ulla till sin pappa Erland i brev.

Église de la Madeleine