Den 15 maj 921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Det är Sofiadagen, Ullas namnsdag, och hon har fått pengar från sina föräldrar i gåva. Men vad skall hon spendera dem på? Hon funderar på en liten Sèvresvas i porslin men kanske det blir för knepigt att frakta den sedan?

Ulla firar Sofiadagen med en utflykt till just Sèvres och S:t Cloud med sina väninnor Greta och Mippan och damerna fru Hanström och Ida Matton. Dyrt blev det inte, skriver Ulla, för fru Hanström betalade för den bil de åkte ut med. I Sèvres…

”…passade vi flickor på att bese porslinsmuséet, som innehöll massor av bedårande saker, men också en del, som för en oodlad smak som min, nästan ter sig pigaktigt. Men det mesta var alldeles förtjusande.”

Sedan åts den medhavda lunchen i gröngräset och…

”Sedan gingo vi till parken St Cloud, där många människor tillbringade sin söndag. Paris omgivningar äro verkligen förtjusande. Från en terrass skådade vi ut över det hela oändliga Paris. Sedan lågo vi i gröngräset och majade oss en god stund innan vi slutligen togo spårvagnen hem.”

På det hela taget verkar Ulla nöjd med sin namnsdag!

Skål, + par vaser, märkta Sèvres, längd: 12 cm, höjd: 8 cm cm - 1039 9288 -  Metropol Auktioner
Små franska Sèvresvaser