Den 16 maj1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

”I måndags hade vi åter fått billiga 2 kr-biljetter på Theatre de l´Oeuvre, som prins Eugen varit med om att grunda. Stycket hette Pècheur de l´Ombre, skrivet av en ung Serman som själv spelade hjälten, det var roligt och spelet utmärkt.”

Teatern, som Ulla nämner, grundades 1896, var känd för att spela moderna pjäser av samtidens författare, som t. ex. Ibsen och Strindberg.

Nu funderar Ulla på sina sommarplaner igen. Kanske skall det bli Grenoble – hon har fått adresser till flera pensionat där och det kommer inte att kosta mer än 15-18 francs per dag. Men nu säger hennes sånglärare madame Evelyn att det är förfärligt hett där på sommaren! Nej, till Trouville, säger madame Evelyn, att hon skall fara. Där kan man bo för 30 francs per dag. Och inte är det så väldigt fashionabelt heller! Och inte behöver Ullas mamma vara orolig att Ulla skulle resa ensam, madame Evelyns mamma skulle kunna ta hand om henne. Men säsongen i Trouville sammanfaller med familjens sommarplaner för Tyrolen. Hur skall hon göra?

Bildresultat för Trouville
Trouville