Den 8 april 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

………………………………………………………………………………….

”Nu är jag i den stora världsmetropolen”, skiver Ulla hem den dag hon ankommer till Paris!

Vid stationen blir hon mött av Greta Lysander, som bor på det pensionat Ulla också skall bo på, och Ullas syssling Elsa Olin, som redan varit i Paris ett tag.

Ulla skall bo hos madame Raynaud och hennes familj på Villa Collet 14 i 14 arrondissementet i Paris.

”Villa Collet ligger så långt bort, att den förste chauffören, vi fick tag i inte ville köra oss dit. Raynauds bor i en lustig liten villa, som bestämt inte kunde finnas någon annanstans än i Frankrike. Den är försedd med torn och utsprång här och där, byggd av tegel, inhägnad med grind och allt – jag börjar bli väldigt sömnig – och på den minimala gården en hundkoja med skor i.”

Villa Collet 14 i Paris

”Och mitt var verkligen litet. En gammal stor säng med sniderier, men antagligen utan resårer, ett nattduksbord, en toalettbyrå med marmorskiva och antik spegel infälld i väggen, ett tvättställ och en stol, se där hela möblemanget. Och mycket mer skulle det just inte heller få rum. Väggarna äro runt om behängda med gamla tryck och kopparstick, för fönstret någonting gobelängartat.”

Efter att ha tvättat av sig resdammet blir det middag och en tur till Louvren för att beskåda Mona Lisa.