Den 9 april 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

……………………………………………………………………………..

Ulla har just vaknat sin första dag i Paris, och visst kände hon sig lite vilden och hade hemlängtan, men den försvann snabbt när Greta Lysander, som också bor på pensionatet, kom in och piggade upp henne.

Denna dag har Ulla själv tagit metron in till centrala Paris. Lite svårt var det, skriver hon hem, men konduktören var snäll och hjälpte henne. Ulla skall på visit – visittiden i Paris är kl. 5 – hos Gävlekonstnärinnan Ida Matton. Hon har en ateljé i Paris och tar emot på lördagkvällar. Enkelt möblemang och té kokat på spritkök. Ulla är där med Greta och fru Hanström, som hon reste ner till Paris med, och hon träffar fröknarna Rudbeck, Anna och ”Malla”, som arbetat länge i Paris som sjukgymnaster.

Ida Matton är välkänd i Ullas familj, ursprungligen från Gäcle, men sedan många år bosatt och aktiv som skulptör i Paris. De finns brev mellan Ida Matton och Ullas mamma Anna bevarade.

På kvällen, eftermiddagen hemma på pensionatet, sjunger Ulla lite för pensionatets gäster och sedan spelar de bridge.

Paris metro – Wikipedia