Den 27 april 1921….

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Idag var det meningen att Ullas syssling Sigrid Müntzing skulle komma till Paris på en veckas vistelse. Sigrid (f. 1899) och Ulla blev mycket goda vänner under Ullas vistelse i Stockholm 1919-1920. De umgicks mycket och Ullas faster Marie-Louise (”Missen”) hade ett gästfritt öppet hem.

Nu skriver Sigrid till Ulla och säger att mamman slagit sin resa ut hågen och funderar på något på svenska västkusten istället. Kanske kan de ses i Paris till hösten? Sigrid verkar inte få eller kunna resa själv, som Ulla gjort.

Idag åker Ulla med Greta Lysander till Malmaison – ett slott som kejsarinnan Josephine bodde i cirka 15 km utanför Paris centrum. Där kan man t.ex. se Napoleons bibliotek och arbetsrum, Josephines kaross, klädräkningar och sovrum.

Bildresultat för Josephine malmaison
Josephine i Malmaison 1800