Den 26 april 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Från ett brev daterat den 23/4 hem till mamma Anna i Gävle vet vi att Ulla denna dag skulle på mottagning hos ”kineserna”! Nästa brev är daterat den 2/5 och nämner inte dessa kineser, så vi vet just inte var hon var eller vad hon gjorde.

Däremot vet att hon just de här dagarna ekiperar sig. Den 12/4 köpte hon ju en promenadklänning – och mamma bekymrar sig för att hon skall förkyla sig i den – men nu blir det en promenaddräkt:

”Jag har nu skaffat mig en promenaddräkt, tailormade, som är sista modet, färdigsydd. Den är mycket mörk, nästan svart, så jag tänker ha den i vinter också, är det inte förståndigt så säg?  Priset 525 fr + 15 fr. i ändring.”

Omräknat i nutida pengar torde det bli omkring 3500 kronor! Ulla rapporterar ju lydigt hem att hon kostat på sig, och lägger till att den går att använda senare också.

Och så har hon köpte en kombinerad teater-sommarklänning:

”Så har jag skaffat mig en kombinerad teater- och sommar klänning i foularsiden. Den kostade ursprungligen 500 fr. men tack vare ett hål mitt fram har jag fått den för 200. Den har långa ärmar, plisserad kjol, är svart med vita fält där svarta elefanter promenera omkring. Hålet mitt fram har jag låtit gömma under en elefantbit.”

Kanske såg den ut så här:


Man kan ju undra vad mamma tänkte om längden och brist på korsett! Mamma svarar i brev från den 10/5: ”Nu är du bestämt rätt välförsedd med kläder, vilket ju är rätt skönt.” Det är fru Berg, som hjälper Ulla med inköpen.

Intressant nog har ingen idag någon promenaddräkt/-klänning eller teaterklänning!