”Hälsa till Tant Lina….”

I brev hem från 1870-80-talet hälsar alltid Anna Fogelmarck till ”Tant Lina”. Vem är då denna ”Tant Lina”?

I en familj där det var vanligt och självklart att alla var med – man hade ju plats för alla på Vall, Mackmyra och Forsbacka – förkommer ofta ”Tant Lina” i familjekretsen. Hon omnämns ofta när det kommer till familjehögtider och är ibland med familjens kvinnor när de är på resa till västkusten. Hon verkar ha haft en självklar plats i familjen!

Lina Ekstedt föddes denna dag för 200 år sedan. Hennes liv kom att innehålla flera dramatiska vändningar; hennes far mördades när hon var 13, och hon kom då att omhändertas av grosshandlare Elfbrink och hans familj. Tycke uppstod mellan henne och sonen Daniel Elfbrink, men hans mamma motsatte sig gifte. Efter hennes död var det så dags för bröllop 1846 – men då avlider Daniel på deras första lysningssöndag.

Lina ärver Daniel, då han testamenterade i stort sett allt till Lina. Lina behöll huset i Gävle och en ansenlig summa pengar, men avstod resten till sin svåger Wilhelm Elfbrink. Nu följde många ensamma och förmögna år för Lina!

Men 1867 gifter hon sig, vid 46 års ålder, med tilltänkte svågern Wilhelm Elfbrink, själv änkling. Husen de äger i Gävle brinner upp i den stora stadsbranden 1869 och Wilhelm själv avlider 1870.

Sedan 1874 bor Maria ”Mia” Thomée hos Lina. Hon är kusin med Wilhelms döttrar, och har blivit just blivit föräldralös. Hon blir kvar hos Lina till 1892, då hon gifte sig.

Linas liv utspelar sig i Gävle och det är där hon avlider 1904, 82 år gammal. I vår tid hålls Linas minne levande; hennes livshistoria rymmer både sorg och glädje, tragik och oväntade vändningar!

För mer detaljer, se sidan Lina Ekstedt, gift Elfbrink.

Lyssna gärna till Eva Klingbergs dramatiserade berättelse om Linas liv: