Den 12 juni 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 månader som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

De senaste 14 dagarna, skriver Ulla hem, har hon poserat på en konstakademi för Elsa Danson-Wåghals. Elsa håller på med en byst av Ulla.

”Jag och min byst väcker stort intresse.  Nästan ½ dussin personer har lagt hand vid den, en schweizare, som fallit i extas över mitt hår, har skulpterat detta,…”

Ja, Ulla har verkligen kommit in i konstnärskretsar, särskilt nu när de flesta av hennes Parisväninnor åkt hem. Och hennes hår kan man ju beundra på fotot ovan…

Ulla stortrivs på konstakademien, och särskilt mycket tycker hon om att träffa människor av olika nationaliteter.

”I min hjärna råder det nu ett Babylon. På akademien talar jag omväxlande tyska och franska, och efter tennis i fredags och lördags med pensionärerna här rätt mycket engelska. Dock jämt svenska mer än någonting annat.”