Den 11 juni 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 månader som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Ja, hem vill Ulla inte komma! Hon vill stanna i Paris, och efter att hon hittat en bra plats att tillbringa somaren på, kommer hon att återvända till Paris. Hon vill skaffa sig ett rum nära Sorbonne, och…

”…äta där på foyer för étudiantes, om jag kan komma in där, och inrätta mig såsom frkn Danson. Hon lever på cirka 450 fr. i månaden.”

Elsa Danson-Wåghals är Ullas nya konstnärbekant, en svenska som studerar konst i Paris. 450 francs i månaden motsvara cirka 3 500 kronor.

Ulla har också hört att det finns kurser vid Sorbonne som är på tre månader, kanske skulle hon kunna gå en sådan. Hon vill ju så gärna stanna i Paris, inte minst för sången, och hemma i Gävle har hon egentligen inget umgänge, utöver familjen. Hennes sånglärare Boyer är dessutom borta under sommaren och kommer tillbaka den 20 september.

Bildresultat för Sorbonne
Sorbonne