Den 5 maj 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Idag reser Ullas vän och syssling Elsa Olin hem från Paris. Hon har varit ett tag i Paris, men måste nu hem till en studentexamen och ett bröllop i familjen. Hon har varit till stor hjälp för Ulla; de känner varandra från Ullas Stockholmsår 1919-1920. Under Ullas första månad har de gjort mycket tillsammans.

Elsa (f. 1899) är dotter till Ullas mamma Annas kusin Elin Olin, född Lundeberg, och Oscar Olin. Under barndomen hade Anna och hennes systrar Sofi och Siri mycket kontakt med Elin och hennes syskon, som då bodde på Forsbacka. Men sedan de blivit vuxna och familjetvister om driften av Forsbacka och Mackmyra kommit emellan, verkar Anna haft mycket mindre kontakt med sina Lundebergkusiner.

Elsa kom att gifta sig med Gösta Arvid Hall 1925, han är civilingenjör, och de kom att bosätta sig i Sundsvall. De fick tre barn tillsammans: Claes Gösta f. 1930, Elsa Marianne f. 1932 och Bo Gösta f. 1938. Elsa avled 1969.

Elsas pappa Oscar Olin är livmedikus i Stockholm och kommer att få en betydande roll i Ullas liv under 1921-1922.