Den 30 maj 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Ulla funderar vidare hem i brev om sommaren och hösten. Ulla har länge funderat på vad hon skall göra i sommar och tvekat mellan Grenoble, Bretagne eller Trouville. Hon verkar ha svajat lite, beroende på vem som ger henne råd.

” Och, när jag nu har bestämt att fara hem tidigt i höst, har jag alldeles slagit Grenôble ur hågen.  Jag vill inte alls lämna Paris för alltid nu, när det finns utvägar att återkomma i höst.”

Lite bekymrad är hon för ekonomin. Mamma och pappa betalar hennes uppehälle och mat, och hon är mån om att visat att hon är sparsam:

”Jag kan inte hjälpa att pengarna rulla. Jag är verkligen sparsam, och inackorderingen här är ovanligt billig.”

Nu har hon emellertid planer på att byta pensionat (om hon verkligen flyttar framgår inte), och tror att det kan hjälpa hennes magknip som hon nu haft i 14 dagar:

”Det enda slösaktiga är, att jag nu tänker flytta till det där pensionatet den 15 dennes och det kostar 30 fr. om dagen. Men när jag beslöt mig för detta, hade jag i cirka 14 dagars tid gått med ständigt återkommande knip i magen och tänkte mig bl.a. att ombyte av dieten möjligen kunde vara förmånligt, och i så fall 200 fr. mera i månaden dock skulle bli billigare än en eventuell magkatarr.”