Den 21 april 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

…och Ulla skuttar iväg till den svenska fru Berg, som bor vid Champs-Elysées och som Ulla kommer att ty sig allt mer till. Ulla hade visst blivit lovad att få låna ett ”promenaddräktsmagasin”. Men fru Berg är på väg ut! Men visst kan väl Ulla komma på söndag – då kommer en annan svensk flicka Rut Ekstrand! Ulla och Rut var goda vänner vintern 1919-1920 då Ulla var i Stockholm, men här förstår man att Ulla inte alls vill träffa henne, hon har hennes adress i Paris, men har undvikit att besöka henne.

Med franskan verkar det värre. Ulla förstår inte allmänt tal, om man inte vänt sig direkt till henne; det skulle ju också varit bättre om det inte funnits svenska väninnor på pensionatet att prata svenska med. Och de som lovade varandra att bara prata franska!

LES CHAMPS-ELYSÉES - Classic French Pop Song Vocabulary - Madame Fipa
Champs-Elysées

En reaktion på ”Den 21 april 1921…”

  1. Så tacksam att du ställer samman detta o gör Ullas resa tillgänglig att läsa i detta format.
    Verkligen kul o jag läser verkligen med nöje!

Kommentarer är stängda.