Den 12 april 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

………………………………………………………………………………….

Idag har Ulla varit med sin nya väninna Greta Lysander till de stora varuhusen Printemps (öppnat 1865) och La Fayette (öppnat 1895). Det är tur att hon har lite egna pengar, för nu måste hon ekipera sig. Hon känner sig nog lite lantligt klädd:

”Också gå de omkring här utan vantar i promenadklänningar, och jag har också skaffat mig en sådan. Greta var med mig i tisdags som smakråd först på Printemps, som inte föll oss i smaken, och sedan på La Fayette, där jag ekiperade mig från topp till tå d.v.s. skor och strumpor köpte jag sedan i en skoaffär. När jag nu skall vara elegant är jag iförd en hatt som är mörkblå med mörkblått band, så [bild på hatt] mörkblå, rak klänning med stora guld-och himmelsblå broderier, broderat brett skärp, som knyts lätt, ärmen till armbågen, beigefärgade vantar och strumpor i stil med guldet på klänningen, svarta skor i chevrauxlack . Det är verkligen stiligt och chic parisienne.”

Madame Raynaud, som Ulla bor hos, påpekar raskt, till Ullas förtjusning, att den där klänningen kunde hon väl ändå inte haft med hemifrån! I ett senare brev berättar Ulla för mamma att stassen kostade 700 francs, vilket motsvarar ungefär 5 000 kronor idag. Undrar vad mamma Anna hemma i Gävle tänkte om det?

Kanske hade Ulla en klänning liknande den här!

Image result for 1921 dress | 1920s fashion, Vintage outfits, Fashion show  dresses

.