Den 9 juni 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 månader som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Nu har Ulla varit i Paris i två månader, och hon finner sig väl tillrätta, även om man i hennes brev hem anar en viss rastlöshet. Hon trivs gott, har ett stort socialt umgänge, mest svenskar, och har verkligen tagit för sig av kulturlivet i Paris. Trist bara, tycker Ulla, att den sociala sällskapssäsongen i Paris är över…

Genom den svenska konstnärinna Elsa Danson-Wåghals har Ulla kommit i kontakt med den konstakademi, l´Académie de la Grande Chaumière, där Elsa studerar måleri och skulptur. Konstskolan grundades 1902, och är fortfarande verksam. Ulla poserar nu för en byst som Elsa gör. Ulla hade först tänkt att det skulle var en hemlighet och en rolig överraskning, när hon kom hem med en byst under armen, men…

 ”…så hur det var, har akademien tagit så mycket tid och intresse så jag måste tala om det. Det är så skojigt där, och jag träffar folk av alla möjliga nationaliteter, och jag och min byst väcker stort intresse.”

Ullas sociala kontaktnät har vidgats från ett antal svenska flickor och ett par damer, till just ”folk av alla möjliga nationaliteter”.

Att Ulla umgås i konstnärskretsar, kan knappast ha setts med blida ögon där hemma…

L´Académie de la Grande Chaumière