Den 30 april 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Ulla har ju gjort en del bekantskaper under sina tre veckor i Paris. Thyra Berg och Ida Matton är lite äldre kvinnor, medan Greta Lysander och fröken Jansson är jämnåriga. Nu flyttar Marianne von Dardel (f. 1902), kallad ”Mippan”, in på Ullas pensionat. Hon är dotter till en överste i Örebro och har gått på flickpension i Schweiz. Ulla tycker att hon är söt, nätt och behändig. I Paris finns ju också Elsa Engwall och Rut Ekstrand, Ullas vänner från Stockholm, och Ullas syssling Elsa Olin.

Men hon lär ju knappast ha lärt sig så mycket franska av att umgås med svenskar! Och var skulle hon förresten kunnat träffa trevliga franska ungdomar? För en ung kvinna på 1920-talet fanns nog inte så många möjligheter att hitta jämnåriga fransmän att umgås med. Den enda unga parisare hon känner är pensionatets dotter Mimi, men hon verkar fullt upptagen med sin fästman.

I dag har Ulla påbörjat sina danslektioner. Vi vet från tidigare brev att hon älskade att dansa och under sin tid i Stockholm tillhörde hon en dansklubb. Det är knappast troligt att Ulla hade en ultramodern dansklänning, en sådan där med byxor så att det skulle gå extra lätt att dansa!

Denna dag hinner Ulla också med ett teaterbesök på ”Le Chausseur de chez Maxim” av Yves Mirande (1876-1957). Den hade premiär på Palais-Royale Theatre i december 1920.

Dinah Boo-kley 🦇 on Twitter: "Ginger photographed for her first feature length film, YOUNG MAN OF MANHATTAN (‘30).… "
Vågad utstyrsel från tidigt 1920-tal…