Den 23 april 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Ulla tillbringar idag två timmar på Salon nationale des beaux-arts, en salon från 1667, men med flera utbrytningar. Ulla är kritisk:

”Den var modern, men mycket var riktigt vackert ändå. På nedre botten var det också polsk utställning, men i allmänhet tyckte jag, att den inte var varken det ena eller det andra. Motiven mest hämtade ur folklivet, landskap och kyrkan. Denna salon är inte den ”riktiga”, utan en relativt ny, som brutit sig ut ur den gamla.”

På kvällen är Ulla återigen på visit hos Ida Matton i hennes ateljé. Ida skall dessutom ställa ut på Salon nationale nästa lördag. Ulla skriver hem till sin pappa om hur många spännande damer hon träffar där. De kommer från många olika länder, och Ulla får öva på att prata många språk. Men det finns ingen dam från Tyskland, då Ida hatar allt vad tyskt är!

Sedan hem för lite bakelser och choklad, som hon och väninnan Greta inköpt.

Hem & Harmoni: Goda franska bakverk