Idag är det 185 år sedan Olof Elfbrink dog

Olof Elfbrink (1773-1835)

Den 17 oktober 1835 avled kommerserådet Olof Elfbrink i Gävle, 62 år gammal.

Olof var bondson från Västanå i Älvkarleby, men flyttade 1788, vid 15 års ålder, till Gävle där han tog namnet Elfbrink. Han fick bostad och jobb hos sin fars kusin, grosshandlaren Daniel Elfstrand (1748-1815). Olof blev först betjäntpojke, men var tydligen mycket duglig och avancerade snart till bokhållare och så småningom (1802) kompanjon i firman Dan. Elfstrand & Co, och sedan även chefens svärson när han 1807 gifte sig med Daniel Elfstrands dotter (och sin syssling) Ulla Elfstrand.

1810 drog sig Daniel Elfstrand tillbaka från affärerna, och Olof Elfbrink blev ledande i firman, som efter Daniel Elfstrands död 1815 ägdes av Olof Elfbrink och hans svågrar Per Elfstrand (1783-1845) och Anders Petter Göransson (1789-1850); Anders Petter hade också arbetat upp sig i firman och gift sig med en dotter till Daniel Elfstrand, Marie (1795-1851), se Elfbrink, Elfstrand och Göransson.

Olof Elfbrink köpte dessutom 1814 Mackmyra bruk, som fortfarande innehas av hans ättlingar.

Olof Elfbrink var en av Gävles mest framgångsrika och förmögna affärsmän. Firman Dan. Elfstrand & Co hade en omfattande verksamhet med bland annat import och export av olika varor, samt ett stort rederi (så småningom Gävles största). (Se även Förmögna förfäder.)
Olof tilldelades 1826 titeln kommerseråd.

Olof Elfbrink utövade, som många andra förmögna, omfattande välgörenhet på olika sätt. Bland annat donerade han pengar till den s.k. Ennes-Elfbrink-Elfstrandska skolan i Gävle, liksom till en skola i hembyn Västanå.

Olof och Ulla Elfbrink hade tre barn: Daniel (1808-1846), Charlotte (1810-1885), och Wilhelm (1813-1870).

Efter Olofs död byggdes det Elfbrinkska gravkoret på Gävle kyrkogård för de tre familjerna Elfbrink, Elfstrand och Göransson och deras efterkommande.Se vidare Svenskt Biografiskt Lexikon: Olof Elfbrink.

Olof Elfbrink var min morfars mormors farfar.

Dödsruna ur Gefle Weckoblad 24/10 1835 och återgiven i flera andra tidningar; här kopierad från Aftonbladet 27/10 1835

En reaktion på ”Idag är det 185 år sedan Olof Elfbrink dog”

  1. Hej,
    Jag heter Adam Elfstrand och är lite intresserad av min historia. Efter en enkel eftersökning via nätet hamnar jag på er hemsida och finner namnet Elfstrand långt bak i tiden.
    Om det nu är så att detta är ett släktband skulle jag gärna vilja få reda på alla leden däremellan. Ni kan maila mig vidare på angiven adress. Tack för intressant läsning.

Kommentarer är stängda.