Den 4 juni 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Den 4 juni är en lördag och då går Ulla på visit, som vanligt, hemma hos Gävlekonstnärinnan Ida Matton. Från bevarade brev vet vi att Ida Matton och mamma Anna i Gävle var ytligt bekanta, och innan Ulla skall resa till Paris, skriver Anna till Ida om att Ulla kommer. Ida svarar vänligt, förstås. Det finns också några ytterligare brev mellan dem från tiden efter Ullas Parisresa.

Ulla verkar trivas där i den informella miljön. Hon knyter nya, visserligen svenska, kontakter – det är kontakter inom konstnärskretsar framför allt.

Ida Matton kämpade för att kvinnor skulle ha samma möjligheter att verka som konstnärer och att kunna ställa ut sina verk som män. Hon var ledande inom konststilen ”art noveau”.

Verk av Ida Matton på Gävleborgs museum.