Den 3 juni 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Idag går Ulla och Marianne von Dardel, som bor med henne på samma pensionat, till en konstakademi. Det är fröken Danson, som bett dem komma.

Elsa Danson-Wåghals (1885-1977) är en svensk konstnär och skulptris, som 1921 kommit till Paris för att studera måleri och skulptur. Troligen har Ulla träffat Elsa Danson hemma hos Ida Matton.

”Hon är svenska och arbetar där med skulptur. Hon visade oss omkring i olika salar med paradisklädda modeller och fullt med tecknande artister och det var roligt och intressant.”

”Paradisklädda modeller”???? Ja, nog satte mamma Anna hemma i Gävle morgonkaffet i halsen när hon läste detta! Ulla visar allt större intresse för de konstnärskretsar hon träffar och verkar dessutom ha ett öppet och nyfiket sinne för det som är nytt och spännande.

Elsa Danson Wåghals.png
Elsa Danson-Wåghals (1885-1977)

Bildresultat för Elsa >danson Wåghals
Skulptur av Elsa Dnason-Wåghals