Den 24 maj 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

 ”I tisdags var jag på ett föredrag över Erckmann-Chatrian, men föredragshållaren talade i skägget och var omöjlig att begripa.”

Erkmann-Chatrian utgjorde en författarduo, som idag är helt bortglömd. Émile Erkmann (1822-1899) och Alexandre Chatrian (1826-1890) slog igenom 1859 med romanen ”L´illustre docteur Matthéus”, och kom sedan att tillsammans författa en serie romaner, som framför allt utspelar sig i Alsace.

”Romanerna, som utmärks av en klar form och effektfull handling, ofta förlagd till franska revolutionen och första kejsardömet, röjer genomgående en antiimperialistisk tendens, som efter 1871 tog sig uttryck i antigermanism.”, skriver Wikipaedia.

Flera av deras verk är översatta till svenska.

Efter föreläsningen spelades en scen ur romanen ”L´ ami Fritz” från 1864 upp.

Erkmann & Chatrian