Den 23 maj 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Ullas mamma Anna hemma i Gävle skriver till Ulla och är orolig för hennes ”körtlar”. Hon har konsulterat familjens läkare Dr Weibull angående vad som är bäst för Ulla…

 ”Dr. Weibull säger, att körtelsanatorierna ligga vid kusten av Bretagne, men inte menar jag att du skall ligga vid något sådant endast ändå uppe vid kusten och taga salta bad;…”

Från tidigare brev vet vi att Ulla haft problem med sina körtlar, men vad som menas är inte helt klart. Har hon problem med lymfkörtlarna? har hon opererat halsmandlarna?

Mamma Anna tycker i alla fall att Ulla skall resa till kusten för att stärka sig, och säger att det är viktigare med hälsan än med franskan.

Ulla noterar också att mamman inte skriver lika tätt som i början av Ullas vistelse; hon antyder att hon tycker det är lite skönt att inte själv behöva besvara breven i den takt de kommer. det märks också på den mängd brev som finns bevarade. Mot slutet av maj skriver Ulla mindre ofta hem. Mamman är förresten också helt upptagen av familjens årliga flytt ut till Mackmyra.