Den 25 maj 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Idag gör Ulla en utflykt tillsammans med Marianne von Dardel, som bor på samma pensionat som hon. Först besöker de Panthéon och besåg Rosseaus och Voltaires gravar. Panthéon byggdes i slutet av 1700-talet, först som en kyrka men blev efter franska revolutionen ett mausoleum. Ulla tyckte det var vackert, men skräpigt där.

Paris - Panthéon.jpg
Panthéon

Sedan gick de till Saint-Étienne-du-Mont, en kyrka där St Genèvieve helgades – hon lär ha räddat Paris 1914!

St-Etienne-du-Mont Exterior, Paris, France - Diliff.jpg
St Étienne-du-Mont

Flickorna går sedan till Luxembourgmuseet för att titta på modern konst. Ulla skriver hem att hon tycker de moderna skulpturerna är ”härliga”

Bildresultat för luxembourg museum Paris
Luxembourgmuseet