Den 22 maj 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Ulla besöker ofta Thyra Berg. Det är något oklart hur de träffades, kanske genom Mathilda Hanström, som reser med Ulla ner till Paris.

Thyra Berg (f. 1872) är änka sedan två år tillbaka, då hennes man Edvard Berg avled 1919. De lämnade Sverige 1896, då han skulle arbeta som sjukgymnast i Paris. Paret fick tre barn: Mats (f. 1897), som Ulla säger är flygare och nu vid filmen, Sigurd (f. 1899), som Ulla uppger är med ockupationsstyrkorna i Tyskland, och Greta (f. 1904).

Det verkar nästan som om Ulla tyr sig till Thyra Berg; hon är ju ensam utan sin familj, och det är lätt att glömma bort hur svårt det var att hålla kontakten i en tid då brev tog ett par veckor att få svar på! Thyra Berg ger Ulla råd om det mesta, vad hon skall köpa för kläder och var hon skall tillbringa sommaren. Ulla går på visit hos Bergs, men träffar också Thyra mer informellt. Thyra tar med henne och de andra svenska flickorna på utflykter; hon verkar vara tämligen välbeställd och bor i en lägenhet vid Champs-Elysées.

Ulla verkar inte ha umgåtts särskilt med dottern Greta; hon är ju visserligen tre år yngre, men skulle kunna varit en ingång till att kunna träffa parisiska ungdomar.