Ett bråk med en polis 1855

En notis i Aftonbladet 21/12 1855 handlar om Daniel Elfbrink från Skärplinge (1831-1901), då 24 år och syssling till Emma Elfbrink gift Fogelmarck, se Gästgivarna Elfbrink i Skärplinge.

Daniel var i Stockholm 18/12 och hade ställt häst och släde tvärs över Drottninggatan och hindrade trafiken. När en poliskonstapeln Nyman sade till Daniel att åkdonet skulle köras undan, hade han blivit överfallen med hugg och slag. Daniel fasttogs och fördes till polisstationen där han sade sig vara bonden Erik Jakobsson från Börstil. Han fick lämna häst och släde som pant och släpptes.

När målet dagen därpå kom upp i poliskammaren kom inte Daniel tillbaka; istället kom bonden Erik Ersson från Lövsta och yrkade på att få tillbaka sina hästar; dessutom berättade han att Erik Jakobsson egentligen var Daniel Elfbrink från Skärplinge. (Erik Ersson var enligt en senare notis snarare bondeson, och var i Stockholm i sällskap med Daniel.)

Rättegång följde, och drog ut på tiden; en notis i Aftonbladet 27/8 1856 berättar att Daniel och hans vittnen för tredje gången varit på förhör i rådhusrätten i Stockholm. (Med 29 mils resa fram och tillbaka varje gång, framhålls det.) Rättegången fortsatte senare, och tyvärr vet jag inte slutresultatet.