Kyrkogårdsvandring i Gävle med visning av Elfbrinkska gravkoret

Elfbrinkska gravkoret med åhörarskara
Elfbrinkska gravkoret med en intresserad åhörarskara.

Den 25 augusti ordnade Länsmuseet Gävleborg och kyrkogårdsförvaltningen en vandring på Gävle gamla kyrkogård med visning av både Enneska och Elfbrinkska gravkoren; för en gångs skull öppnades såväl kapellen på övervåningen i de två gravkoren som gravvalven under dem för allmänheten. Anledningen var att det nu satts upp informationsskyltar, bland annat vid Elfbrinkska gravkoret. Omkring 140 personer deltog; däribland från vår släkt Tage Klingberg, Ulla Janson, Svante Janson, Julie White och Sofie White. Ulrika Olsson från länsmuseet berättade om kyrkogården och om Enneska gravkoret, och Svante Janson om det Elfbrinkska.

Se fler (gamla och nya) bilder och läs om Elfbrinkska gravkoret på den nu något uppdaterade sidan Elfbrinkska gravkoret.

skylt-Elfbrinkska-2
Ny skylt vid Elfbrinkska gravkoret.
Ulrika Olsson berättar framför Elfbrinkska gravkoret
Ulrika Olsson berättar framför Elfbrinkska gravkoret.
Svante Janson berättar framför Elfbrinkska gravkoret
Svante Janson berättar framför Elfbrinkska gravkoret.
Enneska gravkoret
Enneska gravkoret. Per Ennes (1756-1829) var också grosshandlare i Gävle, och lät bygga sitt gravkor redan 1821, i god tid före sin död. Han var alltså en äldre kollega till Olof Elfbrink och hans svågrar som byggde det Elfbrinkska gravkoret knappt 20 år senare, och de ville säkert visa att de kunde lika bra som han, och helst överglänsa hans gravkor. Bedöm själva om de lyckades.