Bureätten

Bureätten (Buresläkten) är mytomspunnen släkt från Bureå i Västerbotten som sedan 1600-talet tilldragit sig ett mycket stort intresse bland släktforskare och andra.

Bureätten blev framför allt känd genom Johan Bure (eller Johannes Bureus, 1568-1652) som under en resa i Norrland 1600-1601 samlade släktuppgifter från många av sin mormors släktingar. Han kan ses som den förste släktforskaren utanför adeln i Sverige. Johan Bure sammanställde uppgifterna i en handskriven bok som kallas Johan Bures släktbok och innehåller 1946 Bureättlingar. Bureätten fick hög status, nästan som adlig, vilket ökades på med ett antal äldre (medvetet eller bara godtroget) påhittade förfäder med fantasifulla historier.

Johan Bure, och alla efter honom, räknar Bureätten könsneutralt och tar med ättlingar både genom söner och döttrar. (Till skillnad från adelsätter och de flesta andra ätter som ju traditionellt bara räknas på manssidan.) Sedan 1600-talet har många generationer tillkommit, och eftersom man räknar alla ättlingar så är nog de flesta nu levande svenskar ättlingar till Bureätten. Jag och mina släktingar på både morfars och mormors sida hör dit. Släkttabeller, och mer bakgrund om Bureätten, finns nu på sidan Bureätten.

Johan Bure (1568-1652)

En reaktion på ”Bureätten”

  1. Hej Svante!
    Här kommer dagens kommentar. Jag tror att du överskattar hur många som är släkt med gamle Bure! Den enorma kartläggningen av Gustav Vasas ättlingar med könsneutrala ättlingar som blev klar för några år sedan (” Sveriges Kungasläkt” av genealogen Per Andersson, totalt drygt 3000 sidor) beskriver ca 200 000 nu levande svenska nu levande som ättlingar till Gustav som ju faktiskt var nästan jämnårig med Bure. Tills idag 17 generationer – och det är ju faktiskt en hel del det också. Min blygsamhet förbjuder mig att berätta vem/vilka som tillhör de nu levande ättlingarna, men det är inte genom familjen Fogelmarck utan genom farmor, d v s familjen af Ugglas. Fram till farmor utspelar sig det hela inom adeln, men farmor (13 generationen) gifte ut sig ur adelskalendern, så nu finns där också litet vanliga medborgare. Trevlig helg/Peter

Kommentarer är stängda.