Den 27 maj 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Idag går Ulla för att träffa Rut Ekstrand. Ulla och Rut umgicks en hel del i Stockholm 1919-1920, då Ulla studerade mode-design och på en husmodersskola. Hon har fått Ruts adress av Thyra Berg. Nu ett år senare verkar hon tveksam till umgänget, något som inte märktes något av under Stockholmstiden. Ulla skriver hem till mamma Anna:

”Vi voro ute i går tillsammans på förmiddagen. Jag var inte särskilt angelägen om sällskapet men ville naturligtvis inte heller vara ovänlig, men efter att nu ha träffat henne, är jag inte mera angelägen att upprepa det. Hon ser verkligen högst mystisk ut, och bara hon öppnar munnen hör man, att hon inte kommer från något fint hem, men jag tror nog hon är hygglig.”

Ulla anlände ju själv till Paris i början av april, för att upptäcka att nöjessäsongen var över och alla var på väg att lämna staden. Hon är nog lite avundsjuk när hon får höra om hur Rut har haft det i Paris:

”Hon har varit i Paris sedan slutet av augusti och roat sig hejdlöst, förra veckan t.ex. 3 kvällar på dans och 4 bjuden på teater. Hon har, för att använda hennes eget uttryck, haft förfärlig flax här i Paris – d.v.s. tur – och till ända för en månad sedan hade de på hennes inackorderingsställe – en familj – dans varje torsdag.”

Ulla har också en sånglektion för Boyer. Han säger ingenting om andning eller magstöd, berättar hon för mamma, utan ler vänligt och säger ”ca va mieux”.