Den 13 juni 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 månader som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Ulla skriver hem om hur mycket hon trivs på konstakademien. Hon försäkrar mamma Anna hemma i Gävle att konstnärinnan Elsa DSanson-Wåghals, som hon träffat, är pålitlig och rekorderlig:

”Frkn. Danson är cirka 30 à 35 år, av tjänstemannafamilj, har själv setat på telegrafverket och förfaller ovanligt snäll samt dessutom trevlig.”

Elsa håller på men en byst av Ulla, och många andra på akademien hjälper till…

”…en serber, som vill göra mig i helfigur har gjort halsen o.s.v. Jag har nästan lovat serben att göra mig i helfigur, fast jag inte kan förstå hur det skall komma att bli någonting vackert av en staty med kläder på.”

Stackars mamma Anna! Hon måtte blivit orolig för vad hennes dotter håller på med i Paris – umgås i konstnärkretsar!!!!!! en staty, med eller utan kläder!!!! Och Ulla är ju tydlig med att hon vill stanna kvar i höst!!!!!