Påsk hos Klingbergs…

Hur firades påsken i en övreståndsfamilj för hundra år sedan? Jag har samlat ihop de påskar Sophie Klingberg nämner i sin dagbok (1910-1918) och det är inte så stor skillnad mot nutida påskar; påskägg, påskliljor, god mat, umgänge med familj och vänner, utbyte av små gåvor. Sophie gick trogen i kyrkan, särskilt på påsken, förstås. De verkar också ha skrivit verser direkt på sina ägg.

Detta är också något av de få tillfällen då barnen kommer till Uppsala för att hälsa på. De flesta andra stora helger tillbringas ju på Mackmyra hos Erland och Anna. Sophie och Erland får då tillfälle att träffa sina andra barn och barnbarn.

Läs om Sophies påskfirande 1910-1918 i Påsk hos Klingberg i Uppsala 1910-18 (utdrag ur Sophie Klingbergs dagbok).

Glad Påsk tillönskas från nutida släktingar i Uppsala!