Den 24 april 1921…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20200503_105154-768x1024.jpg

är den 20-åriga Ulla Klingberg i Paris. Nu skall hon få komma ut och känna livet pulsera, nu skall hon få uppleva något annat än det tråkiga gamla Gävle. Hon skall lära sig franska, ta sånglektioner och insupa så mycket kultur hon bara kan. I brev till och från henne under de 3 1/2 månad som hon är i Paris, kan vi i detalj följa vad hon har för sig och vad hon upplever.

…………………………………………………………………………………

Idag hade Ulla och hennes Parisvänner Greta Lysander och Elsa Engwall tänkt sig till Malmaison (dåligt väder, så det blev ingen utflykt), tillsammans med fröken Jansson! Vilken fröken Jansson? Vi får ingen information vidare i andra brev. Kanske är hon en av alla de 20 000 svenskar som Ulla har hört skall ha sökt pass för att resa till Paris efter påsk. Kanske har Ulla träffat på fröken Jansson hos Thyra Berg eller Ida Matton, där hon varit på visit.

Det är värt att notera att Ulla tillbringar mycket tid tillsammans med andra svenskar – de enda fransoser hon träffar på är värdparet Raynaud, hos vilka hon bor. Hon har heller inte hitills sökt sig till någon fransktalande krets – för hundra år sedan var det kanske omöjligt för en ung dam att själv söka sig något sådant umgänge?

På kvällen en visit hos Thyra Berg.

Château de Malmaison - Wikipedia
Malmaison